Karsten, Søren og Flemming, der er iværksætterne bag virksomheden Autonomous Units bragte i lyset af Covid19 deres fælles store viden sammen – ikke mindst deres erfaringer med robotter. Her opstod ideen om at udnytte selvkørende robotters basismodul og udvikle specialløsninger til fx indkøbscentre, hotel- og restaurationsbranchen, institutioner, fitnesscentre, lufthavne, sygehuse m.v.
Coronapandemien satte ekstra spot på vigtigheden af at begrænse spredning af vira. I alle brancher blev det tydeligt, at det ikke altid er nok at spritte af for at undgå kontaktfladesmitte – men især i sygehus- og sundhedssektoren blev det ekstra tydeligt. Det er fx hér, robotterne kan varetage desinficeringsopgaven.
Men hvad skal en robot i et indkøbscenter? Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser – og robotterne er allerede derude. I Rosengårdscenteret i Odense og i Europa Passage i Hamborg ruller robotter fra Autonomous Units dagligt rundt og tilbyder håndsprit. En undersøgelse viser nemlig, at man på den måde kan øge folks opmærksomhed og i stedet for, det kun er halvdelen af de besøgende, der benytter håndspritten, stiger det med robottens tilstedeværelse til over 95 %.
Løsningerne fungerer og der er et marked. Det var der heller ingen, der var i tvivl om, da Autonomous Units pitchede for Hands-on Mikrofonden. Ikke mindst de to Hands-on investorer Karen Ersgard og Kim Saabye, der sammen med fonden investerer et ikke ubetydeligt millionbeløb i virksomheden over den næste årrække. Karen bidrager derudover med stor sygehuserfaring og Kim deler ud af sin viden om udvikling og ikke mindst salg af tekniske produkter.
”Vi er nået til et punkt, hvor vi skal løfte virksomheden til det næste niveau. Derfor var vi ikke bare var på jagt efter en investor. Vi søgte specialiseret og dedikeret viden. Derfor er vi begejstrede over Hands-on Mikrofondens koncept, hvor vi netop ud over den økonomiske støtte også får to engagerede og kompetente mennesker med om bordet. Især Kims store viden om udvikling og salg af tekniske produkter og Karens store erfaring fra sundhedssektoren kommer til at gøre en væsentlig forskel,” siger en glad Karsten Thinggaard, der sammen med Søren Bjerre og Flemming Kjær Thinggaard netop har skrevet under på aftalen.
”Jeg har arbejdet med udvikling og salg af tekniske produkter gennem mange år, og jeg synes, det var helt oplagt, at jeg skulle være hands-on investor og bidrage med min viden. På den måde kan jeg forhåbentlig sikre, at Autonomous Units kan vækste virksomheden og styre udenom de allerstørste faldgruber,” siger Kim og tilføjer ”det er i hvert fald et yderst kompetent team, som jeg glæder mig til at arbejde sammen med.”
”På sygehuse får 8-10 % af de indlagte en alvorlig infektion, som skyldes forhold under selve indlæggelsen. Det forsinker patientens helbredelse, men også sygehusets effektivitet og økonomi. Derfor begejstres jeg over løsningen fra Autonomous Units og jeg glæder mig til at kunne bidrage med min viden og mit netværk, så løsningen forhåbentlig kan blive en realitet på alle landets sygehuse,” tilføjer Karen med et smil.
Robotterne er kommet for at blive – og med et arbejdsmarked, hvor det er en udfordring at tiltrække arbejdskraft, vil vi helt sikkert se flere og flere opgaver løst af digitale kolleger. Og spørger du Karsten, Søren og Flemming, så kan du være sikker på, at rigtig mange af dem vil komme fra Autonomous Units.